•BROWNIE•
Składniki
* 2 tabliczki (200g) gorzkiej czekolady
* 1 kostka (200g) masła naturalnego
* 100g mąki (ok. 4/5 szklanki)
* 2 szklanki cukru (lub mniej..)
* 6 jajek
* trochę orzechów włoskich (100g)
Wykonanie
*Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem. Rondelek z kolei umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, by składniki się rozpuściły- w takiej łaźni wodnej nie przypalą się tak łatwo jak bezpośrednio na normalnym ogniu. Rozpuszczamy i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.
*Oddzielamy żółtka jajek od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy piankę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę.
*Następnie wmiksowujemy do masy ostudzoną (!) czekoladę, pianę i wsypujemy orzechy.
*Blachę, (nalepiej o wymiarach 40x25 - czyli niezbyt dużą) wykładamy pergaminem. Wlewamy ciasto i pieczemy 20 min. w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem 180°C).
*Ostudzone ciasto kroimy w kwadraty i zajadamy ze smakiem. Brownie może nie jest najbardziej efektownie wyglądającym ciastem, ale jego smak robi wrażenie: jest bardzo słodkie, z wierzchu robi się taki lekki chrupki bezik, a w środku jest pysznie czekoladowe i kremowe; jeśli ktos jest wyjątkowym pasjonatem czekolady - może jeszcze polac wierzch takową;)
Uwielbiam! I dziękuję Bogusji za przepis (jak widzisz zmodyfikowany;))
Bardzo lubię to ciasto! Jak patrze na Twoje zdjęcie - ślinka od razu cieknie:)
OdpowiedzUsuńA ja się zmobilizuję wieczorem i zapodam przepyszne mufinki bananowe! Kolejny hit!