Absolutny hit włoski!!
Czego potrzebujemy:
- 1/2 kg boczki surowego wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 pomidorów
- kilka łyżeczek sosu pesto
- koncentrat pomidorowy
- śmietana do zup i sosów
- 3 do 5 świeżych pomidorów
- bazylia
- 2 serki turek (może być naturalny/o smaku wędzonym)
- kawałek sera pleśniowego 'lazura'
- przyprawy bazylia, oregano, papryka słodka, ostra, pieprz, sól..
- makaron sphagetti
- Podsmażony boczek przekładamy do garnka
- podsmażamy delikatnie cebulkę, solimy, żeby puściła sok oraz posypujemy cukrem, podlewamy wodą, żeby się poddusiła - przekładamy do garnka
- pomidorki kroimy w kostkę podsmażamy - przekładamy do garnka i włączamy palnik, żeby delikatnie się gotowało
- w osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z koncentratem pomidorowym, wyciskamy czosnek - mieszamy - zalewamy pozostałe składniki
- dodajemy sos pesto do smaku
- próbujemy, dosypujemy przypraw, żeby potrawa nabrała głębokiego, włoskiego aromatu..
- na koniec dodajemy pokrojony uprzednio turek i pleśniak, mieszamy, czekamy aż się roztopią
- do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron spaghetti!
- bon appetit!
Miałam w sobotę genialny plan zawiezienia gotowego obiadu do mojej Asi, ale niestety się nie udało.. Zawiozłam zatem w niedziele do rodziców, chyba smakowało!
A z racji tego, że zakochana jestem we włoskiej kuchni - dla mnie ta pasta jest genialna! Dzięki Tobiś, trochę zmodyfikowałam, ale to wciąż 'twój przepis';)
Kochanie, patrząc na te cuda nawet nie wiesz jak żałuję, że nie dotarliście :)
OdpowiedzUsuń