2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka masła
ok. 1 łyżeczki przyprawy do piernika
Mąkę z gorącym miodem wymieszać (ciasto się wtedy zaparza);
Przyprawić cukrem, sodą;
Dodać jajka i masło - wyrobić;
Piec ok 10-15 min, temp. 160 stopni; odstęp na blaszce ok 2 cm.
Przepis zaczerpnięty z książki Garfield'owej, leciutko zmodyfikowany:
ekstrakt wanilii/cukier waniliowy
Żałujemy, że nie zrobiliśmy więcej;)
2 ½ szklanki mąki
20 dag masła
4 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do mleka dodać masło, cukier i kakao, lekko podgotować, aby masło się rozpuściło. Ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem;
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki/prodiża i piec ok. 55 minut w temperaturze 160-170 °C.
Ostudzić i pospać cukrem pudrem/polać czekoladą
Działanie naszym pseudo stuletnim mikserem okazało się finalnie niemożliwe w pewnym momencie; łopatki zatrzymywały się w cieście jak wiertło w zębach u pacjentów w 'Nić śmiesznego'! Dlatego też zakupiony został nowy mikser, z misą obrotową i wyrabia jak wściekły! Do pełni szczęścia brakuje mi teraz tylko wagi kuchennej, męczy mnie już to przeliczanie na szklanki/łyżki.. Waga była w kolejce zakupowej zaraz za kojcem dla Sz, kojec został dzisiaj wygrany na aukcji (Bosz, cóż za emocje bez tego Snajpera!), tak więc teraz poszukam wagi:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz