poniedziałek, 27 lutego 2012

Obiecany przepis na mega-prosty/mega-pyszny sernik



Składniki:

  • 750 g twarogu 9%
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 6 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 50 g roztopionego masła


  • Piekarnik nagrzewamy do 240-250°C
  • Żółtka oddzielamy od białek.
  • Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cały cukier. Żółtka mieszamy razem z serami, mlekiem, mąkami, roztopionym masłem i przyprawami o ile chcemy je dodać.
  • Na końcu masę serową łączymy delikatnie i stopniowo z pianą. Wlewamy do formy. D
  • o osobnej formy lub dużego płaskiego rondla przeznaczonego do piekarnika wlewamy około 0.75 litra wrzątku i bardzo ostrożnie wstawiamy na półkę pod sernikiem.
  • Pieczemy w 250°C przez 10 minut, wyciągamy sernik, pozostawiamy go na blacie kuchennym* i schładzamy piekarnik do temperatury 160°C.
  • Następnie wylewamy przestudzoną już lekko wodę, wlewamy nowy wrzątek, wkładamy sernik tak jak poprzednio na półkę nad wrzątkiem i kontynuujemy pieczenie przez około 50-60 minut. Gotowy sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia w formie. Potem zdejmujemy obręcz, przekładamy sernik na talerz ( przy braku spodu bardzo łatwo to zrobić, po prostu przekładam sernik do góry nogami) i chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Wyyyygląda boooosko! - mniaaam :) Jak możesz "ciężarówkę" na takie pokusy wystawiać ;)Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń