Składniki:
- 750 g twarogu 9%
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka drobnego cukru
- 6 jaj
- 5 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mleka
- 50 g roztopionego masła
- Piekarnik nagrzewamy do 240-250°C
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cały cukier. Żółtka mieszamy razem z serami, mlekiem, mąkami, roztopionym masłem i przyprawami o ile chcemy je dodać.
- Na końcu masę serową łączymy delikatnie i stopniowo z pianą. Wlewamy do formy. D
- o osobnej formy lub dużego płaskiego rondla przeznaczonego do piekarnika wlewamy około 0.75 litra wrzątku i bardzo ostrożnie wstawiamy na półkę pod sernikiem.
- Pieczemy w 250°C przez 10 minut, wyciągamy sernik, pozostawiamy go na blacie kuchennym* i schładzamy piekarnik do temperatury 160°C.
- Następnie wylewamy przestudzoną już lekko wodę, wlewamy nowy wrzątek, wkładamy sernik tak jak poprzednio na półkę nad wrzątkiem i kontynuujemy pieczenie przez około 50-60 minut. Gotowy sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia w formie. Potem zdejmujemy obręcz, przekładamy sernik na talerz ( przy braku spodu bardzo łatwo to zrobić, po prostu przekładam sernik do góry nogami) i chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Smacznego!!!
Wyyyygląda boooosko! - mniaaam :) Jak możesz "ciężarówkę" na takie pokusy wystawiać ;)Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń