Niestety z tytułu braku aparatu na stanie - zdjęcie zapożyczone z netu - wygląda ciut podobnie:)
Zapiekanka ziemniaczana:
Składniki:
70 dag ziemniaków,
2 pętka kiełbasy,
30 dag boczku surowego wędzonego,
50 dag pieczarek,
3 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 jajka,
masło,
40 dag sera żółtego,
1 ser mozzarella,
20 dag ser pleśniowy lazur,
2 pomidory
przyprawy: do ziemniaków, bazylia, orygano, sól, pieprz
Po kolei:
Zapiekanka ziemniaczana:
Składniki:
70 dag ziemniaków,
2 pętka kiełbasy,
30 dag boczku surowego wędzonego,
50 dag pieczarek,
3 cebule,
3 ząbki czosnku,
2 jajka,
masło,
40 dag sera żółtego,
1 ser mozzarella,
20 dag ser pleśniowy lazur,
2 pomidory
przyprawy: do ziemniaków, bazylia, orygano, sól, pieprz
Po kolei:
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem;
- Ziemniaki ugotować: w całości w łupinkach (a następnie obrać i pokroić w plasterki), albo obrane - pokrojone w kostkę. Po ugotowaniu posypać przyprawą do ziemniaków i ułożyć na dnie naczynia
- Po kolei podsmażać (ja podsmażam osobno, bo każdy składnik potrzebuje inną ilość czasu na.. dojście;)): pieczarki pokrojone w 'ósemki', kiełbasę w połówki plasterków, boczek w paseczki, cebulkę w łódki albo kostkę. Następnie do wszystkich składników dodać wyciśnięty/pokrojony czosnek. Całość wyłożyć na ziemniakach.
- Do startego sera żółtego wbić jajka, wymieszać, polać po całości.
- Wstawić do piekarnika na 20 minut
- Następnie ułożyć plasterki pomidora z serem mozzarella, posypać bazylią i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Takie moje trochę 'popisowe' danie zaczerpnięte jeszcze od Halinki;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz