wtorek, 20 marca 2012

Czekoladowa Pavlova



Składniki:
6 białek
300 g drobnego cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej


Na wierzch:
500 ml śmietany kremówki
500 g malin lub innych owoców
2 - 3 łyżki startej gorzkiej czekolady


Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając. Nastepnie przesiać kakao, wmiksować, dodać łyżeczkę octu i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy mniej więcej 23 cm. Wyłożyć na niego bezę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, natychmiast przykręcajac temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wygladać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak mięciutka. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.
Ubić kremówkę, wyłożyć na wierzch bezy, na nią wyłożyć owoce (ja zapodałam maliny), posypać tartą czekoladą.
Smacznego :)




Przepis zaczerpnięty z: http://mojewypieki.blox.pl/2007/06/Czekoladowa-Pavlova.html
Myślę, że skoro mi wyszła genialnie i smakowała wszystkim gościom (została upieczona dla teściówki na prezent imieninowy - wymarzony!), to nie jest wielkim wyzwaniem podjęcie się upieczenia takiej bezy, ja w każdym razie polecam!

6 komentarzy:

  1. Ależ mi ślinka cieknie:)) Pavlova wygląda niesłychnie apetycznie! I jak ładnie ujęta w obiektywie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, mi się zwykle nie udaje, bo na końcu opada:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Aż się chce, a miałam ograniczyć słodkości:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudna! Muszę w końcu odważyć się zrobić bezę.

    OdpowiedzUsuń
  5. no masz...i weź tu się odchudzaj!

    OdpowiedzUsuń