czwartek, 18 marca 2010

Kolejny przepis na czadowe naleśniki!





Naleśniki ze szpinakiem, ricottą i migdałami:)

Przepis

NADZIENIE
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 230 gr. sera ricotta ( opcjonalnie może być ser biały)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 100gr. sera żółtego
  • 50gr. płatków migdałowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli, pipeprzu
  • szczypta pieprzu cayenne

1) Świeży szpinak kroimy na kawałki, Wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy.
Jeśli używamy szpinaku mrożonego, trzeba go wcześniej rozmrozić lub zalać gorącą wodą , poczekać aż się rozpuści i wystygnie . W tej szybszej opcji rozmrażania musimy pamiętać żeby dać mniej wody do ciasta o taką ilość jaką wlaliśmy do szpinaku.

2) Jeśli używamy świeżego szpinaku to ciasto przez chwilę miksujemy blenderem. Można wymieszać je również ręcznie, ale nie będzie miało wtedy taki intensywnego zielonego koloru. Powinno nam wyjść dość gęste ciasto naleśnikowe

3) Z gotowego ciasta smażymy 6 cienkich naleśników.
W zależności od patelni podlewając olejem lub nie. Na teflonowej smażą się idealnie bez dodatku oleju.

4) Cebulę dymkę siekamy razem ze szczypiorkiem i podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez 5 min.
Studzimy ją przed dodaniem do farszu.

5) Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni bez oleju cały czas mieszając, aby płatki się nie przypaliły.

6) Ser ricotta mieszamy z jogurtem i zółtym serem. Dodajemy resztę składników farszu i delikatnie mieszamy , zostawiając trochę prażonych migdałów i szczypiorku do ozdoby gotowych naleśników.

7) Usmażone naleśniki smarujemy farszem i składamy na pół. W takiej postaci można je przechowywać w lodówce, jeśli nie będą od razu serwowane. Złożone w trójkąt mogą popękać i farsz podczas podgrzewania wypłynie na patelnię.

8) Gotowe naleśniki podsmażamy z dwóch stron na małej ilości oleju, aż się przyrumienią a ser się rozpuści. Podajemy je zjogurtem ozdobione prażonymi migdałami / szczypiorkiem.

No pyyyycha!!!!!

--- P - o - l - e - c - a - m ---

1 komentarz: